Занимљивости костију, симпатичног са дугом снагом

Занимљивости костију, симпатичног са дугом снагом

Занимљивости костију, симпатичног са дугом снагом

Његово име потиче од матерњег језика Гуарани и значи "издужени нос", јер је несумњиво његова главна карактеристика, заједно са својим дугим прстеном. У овом чланку ћемо вам рећи куриозитете коати, малог ендемичног сисара из Америке.

Опште карактеристике цоати

Дистрибуира се од Сједињених Држава до Аргентине, и преферира топлу и умерену климу са густим пошумљавањем. Цоати живи углавном у шумама и џунглама и може лако да се креће и на земљи и на дрвећу; да ходају потпуно подржавају ноге (то је плантажна) и да се одмара између грана.

Када претражују храну, брзо се крећу и држе репу усправно (вертикално на земљу); Они су свједочан јер једу и инсекте и воће. Мора им омогућава лакше храна: мирис је њихов најразвијенији смисао.

То је врло друштвено биће удружује се у групама до 20 особа; они су скоро увек женке са малолетницима, пошто одрасли мушкарци су самици. Можемо наћи две подврсте коати: јужноамеричког и белог носиоца.

Јужноамерички прстенаста репа

Њено научно име је Насуа насуа, и живи у џунгли Централне и Јужне Америке. Наравно,Одликује га дуга мрка и јаке и дебеле канџе, сличне онима од медведа; Глава је танка, уши и стопала су црне.

Кожа јужноамеричког премаза је смеђа или црна, упаљач и реп са "прстима" од два тона, са којим се креће између дрвећа. Мушкарци могу мерити око 70 центиметара и још 60 центиметара репа. Они теже не више од четири килограма, али су жене тање и мање од мушкараца.

Овај цоати је познат по својој интелигенцији, његовој способности пењања на дрвеће и копања у потрази за храном, као и одабира високих места за одмор и изградњу њихових гнезда. Живи у групама до 20 појединаца, а један од њих је одговоран за праћење и упозорење о могућим опасностима.

Бело-носи коати

Друга подврста коати има научно име Насуа нарица и познат је као мексички јазавчар. Живи из Централне Америке на северу, посебно у сувим и влажним шумама Мексика и Сједињених Држава.

Свеједно је с обзиром на то да се храни на воћу, као и мрвице, јаја, инсекте и мале кичмењаче. Пењање дрвећа лако захваљујући свом дугом репу, али потражите храну на тлу. Боас и раптори су међу главним предаторима.

Кутија од белог носића је дневна и сваки залазак сунца се попне на одређено дрво за одмор; У подручјима гдје постоје људски ловци, они могу променити своје навике и постати више ноћни. У сваком случају, они се састају у групама до 30 особа, увек женама са младим и младим, пошто су мушкарци самити.

Они се репродукују између фебруара и марта, а трудноћа траје око два и по месеца. Мајка роди седам младих, који су слепи. Старци до четири мјесеца хране се на мајчино млеко, а двије године мушкарци морају напустити групу.

Цоати: инвазивне врсте

Постоје два изванредна случаја у којима су цоати Човек га је упознао у другачије станиште и постао проблем. Један од њих је у Шпанији, а други у чилеанском архипелагу Хуан Фернандез.

У другом, идеја је била да их доведе до завршетка куга мишева; међутим, завршили су јешћавање јаја и пилића птица Фарделас, типичне за регион.

Међу куриозитетима ката треба напоменути да, иако је то егзотична животиња, неки људи бирају га као љубимца. Иако има аспект "тенденције", може бити прилично агресиван због хормоналних узрока током одраслег живота. Да би се ово избегло, потребно је образовање и стерилизација.

Гледајте видео: ЦС50 2016 Недеља 0 у Иалеу (пре-релеасе)

Like this post? Please share to your friends:
Оставите одговор

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: