Црни медвјед: "власник" Северне Америке

Црни медвјед: „власник“ Северне Америке

Иако нам говоре да постоје вукови у Северној Америци, замишљамо чувени гризли, истина је да није онај који живи у тим географским ширинама. А да ли је 'власник' региона црни медвед. Ми ћемо вам све рећи у следећем чланку.

Карактеристике и станишта америчког црног медведа

Овај месождер сисар је најчешћи сисар у Северној Америци и може се наћи од Канаде и Аљаске до Мексика. Он више воли шуме и планине, где да пронађе добру храну и сакрије се између пећина и дрвећа.

Као што сугерише име, црни медвед Има тамно крзно на већини тела, са изузетком мрље, која је браон или црвенкаст. Неки примерци могу имати браон, цимет или чоколадну косу, посебно оне који живе у западним Сједињеним Државама. У неколико националних паркова, као што су Иосемите, Иелловстоне или Велика Смоки Моунтаинс, можемо наћи популације до 500 појединаца.

Сваке године прелази косе и густа кожа штити од инсеката. Може доћи до дужине до два метра и тежак је око 150 килограма у просјеку, мада су жене мале и тање од мушкараца.

Његове очи су мале и вид није добро, иако може разликовати боје, док су и осећај мириса и уха прилично развијени. Његова дуга мрља омогућава јој да добије храну међу дрвећем, листовима и гранама.

Навике, храњење и репродукција црног медведа

За разлику од других медвједа, америчко црно не хибернира на "строгу" начин, али остаје у стању поспаности током зиме, док живи на масти које су се акумулирале у јесен … Можете да једете до 20.000 калорија и неколико литара воде дневно пре него што кријете у вашој пећини!

Када се хладни месеци заврше, креће се према долинама и просјечним надморским висинама како би приступили свјетлости и топлоти сунца. Како љето напредује, одаберите шуме гдје се можете заштитити од високих температура.

Што се тиче хране, свеједно је, иако Углице углавном поврће, бобице, жира, трава, воће и лековито биље. Такође троши мравље, термите, пчеле или осапе, које открива и ухвати са својим дугим муцима. Он је велики љубитељ меда и током лета пристиже се на ријеке да лови лосос у пуном скоку.

Овај медвед је одличан пливач и може се попети на дрвеће са импресивном агилитетом. На тај начин он избјегава опасности, углавном лов на човека. Осим тога, она има могућност да шета на своје две задње ноге или да седи на стени, трупу или камену за одмор.

Црни медвјед је усамљен скоро целе године, осим спорадичних сусрета у подручјима са пуно хране, током времена топлоте и репродукције, и када се мајка брине о младунцима (мушкарац не учествује у овом задатку).

Парење се одвија између маја и јуна, а трудноћа траје око седам месеци, али не почиње одмах након копулације. Жене врше одложено имплантацију овула, тако да се рођени јављају у јесен.

Свако легло састоји се од једног или два штенета, рођених без косе, слепих и са око 350 грама тежине. Мајка их негује да седи осам месеци, а одатле напуштају бура да науче ловити, добијемо добар бура и бијег од предатора (укључујући вук, пума и браон медвед).

Они напуштају мајку годину и по дана или када пређу све часове мајки на којима ће зависити њихов опстанак.

Гледајте видео: Мрки медвјед; Урсус арцтос; Бровн Беар; Браон медвјед; Буриј медведь; Вила Велебита

Like this post? Please share to your friends:
Оставите одговор

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: